Kush jane 25 njerezit me te pasur te Evropes

Kush janë 25 njerëzit më të pasur të Evropës

Miliarderi francez shprehet se pret një rritje të mbrpehtë të fitimeve në kompaninë e tij “LVMH”, e cila prodhon produkte luksoze si orët “TAG Heuer” dhe çantat e lëkurës “Louis Vuitton”. Ai ka arsye të forta të ketë një besim të tillë. Arnault i ka rritur aksionet e tregut të “LVMH” gjatë krizave të mëparshme ekonomike. Kjo kompani i ka dhënë Arnault rreth 25.5 miliardë dollarë dhe titullin e qytetarit të katërt më të pasur evropian. Nuk ka rëndësi së sa i zymtë bëhet ambienti i konsumatorëve, Arnault mund të ketë besim gjithmonë tek 298 klientë evropianë.

Ky është numri i evropianëve në listën e fundit të “Forbes”, të miliarderëve të botës. Më i pasuri i Evropianëve është Ingvar Kamprad. Kur ishte adoleshent ai shiste me pakicë shkrepëse, stilolapsa dhe biçikleta. Tashmë ai shet mobilje. Themeluesi suedez i “Ikea” sot ka 31 miliardë dollarë. Perandoria e tij e mallrave utilitare dhe me çmime të përballueshme vazhdon të zgjerohet. Këtë verë “Ikea” do të hapë dyqane dhe në lagjen “Brooklyn”. Ky do të jetë dyqani i parë “Ikea” në Nju Jork dhe i 277-ti në botë. Pak njerëz mund të kenë pasurinë e Kamprad, por ai që i afrohet më shumë është Oleg Deripaska. Manjati rus është njeriu më i dytë në Evropë me një pasuri prej 28 miliardë dollarësh. Ai ia detyron pasurinë e tij industrisë ruse të aluminit. Deripaska drejton një kontingjent të konsiderueshëm të pasanikëve rusë. Ish-republika ruse tashmë ka 87 miliarderë gjithsej me një pasuri të përbashkët që arrin 471.4 miliardë dollarë. Rënia e komunizmit krijoi një etje të tmerrshme për pasuri në vend dhe shumë vetë përfunduan me para të mëdha nëpër duar. Miliarderë të tjerë të njohur nga ky vend përfshijnë dhe njeriun e pestë më të pasur në Evropë, Roman Abramovich.


1. Ingvar Kamprad, 31 miliardë dollarë
2. Oleg Deripaska, 28 miliardë dollarë
3. Karl Albrecht, 27 miliardë dollarë
4. Bernard Arnault, 25.5 miliardë dollarë
5. Roman Abramovich, 23.5 miliardë dollarë
6. Theo Albrecht, 23 miliardë dollarë
7. Liliane Bettencourt, 22.9 miliardë dollarë
8. Alexei Mordashov, 21.2 miliardë dollarë
9. Mikhail Fridman, 20.8 miliardë dollarë
10. Vladimir Lisin, 20.3 miliardë dollarë
11. Amancio Ortega, 20.2 miliardë dollarë
12. Mikhail Prokhorov, 19.5 miliardë dollarë
13. Vladimir Potanin, 19.3 miliardë dollarë
14. Michael Otto, 18.2 miliardë dollarë
15. Stefan Persson, 17.7 miliardë dollarë
16. Suleiman Kerimov, 17.5 miliardë dollarë
17. Francois Pinault, 16.9 miliardë dollarë
18. Gerald Cavendish Grosvenor, 14 miliardë dollarë
19. Birgit Rausing, 14 miliardë dollarë
20. German Khan, 13.9 miliardë dollarë
21. Susanne Klatten, 13.2 miliardë dollarë
22. Vagit Alekperov, 13 miliardë dollarë
23. Alain dhe Gerard Wertheimer, 12.9 miliardë dollarë
24. Dmitry Rybolovlev, 12.8 miliardë dollarë
25. Iskander Makhmudov, 11.9 miliardë dollarë


1. Ingvar Kamprad
Pasuria: 31 miliardë dollarë
Shteti: Suedia
Kompania: Ikea

2. Oleg Deripaska
Pasuria: 28 miliardë dollarë
Shteti: Rusia
Kompania: “Basic Element”

3. Karl Albrecht
Pasuria: 27 miliardë dollarë
Vendi: Gjermania
Kompania: Supermarketet “Aldi”

4. Bernard Arnault
Pasuria: 25.5 miliardë dollarë
Vendi: Franca
Kompania: “Christian Dior”, “Louis Vuitton”

5. Roman Abramovich
Pasuria: 23.5 miliardë dollarë
Vendi Rusia:
Kompania: Klubi i futbollit “Chelsea”

6. Theo Albrecht
Pasuria: 23 miliardë dollarë
Vendi: Gjermania
Kompania: Supermarketet “Aldi”

7. Liliane Bettencourt
Pasuria: 22.9 miliardë dollarë
Vendi: Franca
Kompania: “L’Oreal”

8. Alexei Mordashov
Pasuria: 21.2 miliardë dollarë
Vendi: Rusia
Kompania: “Rouge Industries”

9. Mikhail Fridman
Pasuria: 20.8 miliardë dollarë
Vendi: Rusia
Kompania: “Alfa Group”

10. Vladimir Lisin
Pasuria: 20.3 miliardë dollarë
Vendi: Rusia
Kompania: “Transworld Group”, “Novolipetsk”

11. Amancio Ortega
Pasuria: 20.2 miliardë dollarë
Vendi: Spanja
Kompania: “Inditex”

12. Mikhail Prokhorov
Pasuria: 19.5 miliardë dollarë
Vendi: Rusia
Kompania: “Interros”, “Polyus Gold”

13. Vladimir Potanin
Pasuria: 19.3 miliardë dollarë
Vendi: Rusia
Kompania: “Interros”, “Polyus Gold”

14. Michael Otto
Pasuria: 18.2 miliardë dollarë
Vendi: Gjermania
Kompania: “Otto GmbH”, “ECE”

15. Stefan Persson
Pasuria: 17.7 miliardë dollarë
Vendi: Suedia
Kompania: “H & M”

16. Suleiman Kerimov
Pasuria: 17.5 miliardë dollarë
Vendi: Rusia
Kompania: “Gazprom”, “Polymetal”

17. Francois Pinault
Pasuria: 16.9 miliardë dollarë
Vendi: Franca
Kompania: “Gucci”, “Balenciaga”, “Christie”

18. Gerald Cavendish Grosvenor
Pasuria: 14 miliardë dollarë
Vendi: Britania e Madhe
Kompania: “Mayfair”, “Belgravia”

19. Birgit Rausing
Pasuria: 14 miliardë dollarë
Vendi: Suedia
Kompania: “Tetra Laval”

20. German Khan
Pasuria: 13.9 miliardë dollarë
Vendi: Rusia
Kompania: “Alfa Group”

21. Susanne Klatten
Pasuria: 13.2 miliardë dollarë
Vendi: Gjermania
Kompania: “BMË”

22. Vagit Alekperov
Pasuria: 13 miliardë dollarë
Vendi: Rusia
Kompania: “Lukoil”

23. Alain dhe Gerard Wertheimer
Pasuria: 12.9 miliardë dollarë
Vendi: Rusia
Kompania: “Chanel”

24. Dmitry Rybolovlev
Pasuria: 12.8 miliardë dollarë
Vendi: Rusia
Kompania: “Uralkali”

25. Iskander Makhmudov
Pasuria: 11.9 miliardë dollarë
Vendi: Rusia
Kompania: “UGMK-Holding” 

Shkruar nga Blendina Cara 
Gazeta TiranaObserver


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama