Shprese per nje lekure te zgjuar prodhohet sensori i kontaktit

Shprese per nje lekure te zgjuar, prodhohet sensori i kontaktit
Shkencëtarët kanë bërë një hap përpara në aftësinë e tyre për të imituar shqisën e të prekurit. Një ekip nga SHBA-të dhe Kina bëri një rrjet eksperimental që mund të ndjehej presion në të njëjtën gamë si maja e gishtit të njeriut.Paraprakisht mund të shpejtojë zhvillimin e lëkurës artificiale të zgjuar të në ndjesinë e aktivitetit në sipërfaqe.

Sensorët, të cilat janë përshkruar në revistën Shkenca, gjithashtu mund të ndihmojnë të japin robotëve një kuptim më adaptive të prekjes. Me përdorimin e tufave vertikale të oksidit të zinkut Nanoëires, hulumtuesit ndërtuan vargje të përbërë prej rreth 8,000 transistorë. Kjo është një teknologji krejtësisht të re që na lejon për të kontrolluar pajisjet elektronike direkt duke përdorur agjitacion mekanik”,- thonë ata.Secili prej transistorëve mund të prodhojë një sinjal elektronik të pavarur kur vendoset nën tendosje mekanike.

Transistorët e ndjeshëm ndaj prekjes, kanë një ndjeshmëri të krahasueshme me atë të një maje të gishtit të njeriut.

“Çdo lëvizje mekanike, të tilla si lëvizja e armëve apo gishtat e një roboti, mund të përkthehet për të kontrolluar sinjale,” tha Zhong Lin ëang, një profesor në Institutin e Teknologjisë Gjeorgji.

“Kjo mund të bëjë lëkurën artificiale të zgjuar dhe më shumë si lëkurën e njeriut. Ajo do të lejojë lëkurën të ndjejë aktivitetin në sipërfaqen e saj.”

Duke imituar shqisën e të prekurit në mënyrë elektronike ka qenë sfiduese, dhe mund të arrihet duke matur ndryshimet në rezistencën e shkaktuar nga kontakt mekanike.

Pajisjet e zhvilluara nga studiuesit Teknike Gjeorgji mbështeten në një dukuri të ndryshme fizike, nga ndryshime të vogla polarizimi kur e ashtuquajtura materiale “piezoelectric” të tilla si oksid zinku janë lëvizur ose vendosen nën tendosje. Teknika punon vetëm në materialet që kanë të dy pronat piezoelectric dhe semiconducting.

“Kjo mund të përdoret në një gamë të gjerë fushash, duke përfshirë robotikë, (pajisje shumë të vogla të njohur si MEMS), njeriut-kompjuter interfaces dhe fusha të tjera që përfshijnë deformim mekanike”, thonë shkencëtarët.

Artikujt e fundit


Reklama

Reklama