Regjistroni domainin tuaj .al

Historiku

Shkruar nga:  
Postuar më: 13 vite më parë

Bazuar n angazhimet e marra nga Qeveria e Shqipris n kuadr t Partneritetit Evropian, prshtatja e shrbimit t gjendjes civile me standardet evropiane, u b nprmjet nj sr konsultimesh me disa partner ndrkombtar t interesuar pr kt proces ku prfshihen;  Prezenca e OSBE-s n Shqipri, Komisioni Evropian (KE), Statistics Norway, USAID/IFES, NDI (Instituti i Zhvillimit Kombtar), etj, ku si prfundim u arrit t vihet si objektiv q Sistemi i Regjistrit t Popullsis t jet i gatshm prpara zgjedhjeve pr n Kuvendin e Shqipris n 2009.

Projekti filloi zyrtarisht implementimin e tij n datn 5 shtator 2007 pas miratimit nga Kshilli i Ministrave t Projektit t Modermizimit t Gjendjes Civile.

Hapi i par n realizimin e ktij projekti ishte hedhja e t dhnave nga Regjistrat Themeltar n format elektronik. Pr kt qllim dhe pr mir menaxhimin e gjith ktij procesi, puna u organizua n 5 grupe sipas nj kalendari t miratuar pune. Puna pr kt hap filloi n 5 nntor 2007 dhe prfundoi n fund t korrikut 2008 dhe n prfundim t ktij procesi u dixhitalizuan rreth 20,000 Regjistra Themeltar.

Pr realizimin e hedhjes s t dhnave u prdoren kryesisht operator dhe punonjsit e ZGjC-ve. T dhnat u hodhn dy her (nprmjet softit Double Data Entry), m pas u kontrolluan nga operatort pr identifikimin dhe pastrimin e gabimeve t mundshme, dhe n fund u kontrolluan dhe u certifikuan nga vet punonjsit e ZGjC-ve.
Pas ksaj faze dhe n pritje t instalimit t sistemit final (modeli austriak) online, u hartua nj aplikim kompjuterik me ndihmn e Statistics Norway, i cili siguroi prditsimin e bazs s t dhnave me ndryshimet e prditshme q raportohen n Shrbimin e Gjendjes Civile dhe mundsoi, gjithashtu, printimin elektronik t certifikatave.

Hapi i dyt n realizimin e ktij projekti ishte ndrtimi i Sistemit dhe  Infrastrukturs s Rrjetit funksional Qendror dhe lokal t  Regjistrit Kombtar t Gjendjes Civile. Pr kt qllim, puna filloi n korrik dhe prfundoi n tetor 2008 duke realizuar nj rrjet komunikimi q prfshin 355 Zyra t Gjendjes Civile.

Hapi i tret n realizimin e ktij projekti ishte ndrtimi i sistemit online t Regjistrit Kombtar t Gjendjes Civile. Pas nnshkrimit t marrveshjes me  Ministrin e Brendshme te Austris pr ndrtimin e ktij sistemi, puna filloi n korrik 2008 dhe sistemi u dorzua n dhjetor 2008.

Sistemi i ndrtuar bazohet trsisht n sistemin austriak t regjistrimit  civil dhe mishron nj sistem te plote, online, funksional dhe operacional te Regjistrit te Gjendjes Civile. Sistemi u prshtat nga ekspertet e siguruar nga Ministria e Brendshme e Austris, pr te realizuar Sistemin Shqiptar te Regjistrit Civil. Sistemi merr parasysh dhe garanton funksionalitete q knaqin legjislacionin shqiptar dhe evropian lidhur me t dhnat e gjendjes civile pr do shtetas, funksionimin on-line me zyrat e gjendjes civile si dhe krijimin e mundsive pr ti dhne institucioneve shtetrore apo dhe private, ne prputhje me legjislacionin ne fuqi, t dhna nga ky regjistr.

Regjistroni domainin tuaj .al

Reklamat

Pronat e Fundit


  • domain shqiperia

Video

Lajm dhe tema t nxehta

AKTUALITET

TEMA TË NXEHTA

KULTURA

Albforumi