Shqipria nn sundimin osman

Shqipria nn sundimin osman

Historia e Shqipris nn sundimin osman gjat shek. XVI-XVIII ka qen trajtuar, si pjes e tret e vllimit t par t Historis s Shqipris, botuar n Tiran n vitin 1959, shkruar nga nj grup autorsh. N vitin 1972 u botua si dispens (Pjesa III e vllimit t par), tekst pr studentt e universiteteve t vendit, e shkruar nga Selami Pulaha dhe Stavri Nai. N vitet 1983-1984, kur u botuan vllimet II, III dhe IV t Historis s Shqipris, kjo pjes, ashtu si gjith vllimi i par, nuk u botua. Ajo u ruajt si dorshkrim n Arkivin e Institutit t Historis dhe u vu n prdorim t pedagogve e t studiuesve. N kt botim t ri t Historis s popullit shqiptar, Shqipria nn Perandorin Osmane gjat shek. XVI - vitet 20 t shek. XIX prbn pjesn e tret t vllimit t par dhe sht shkruar nga kta autor: Kreu I (1,2,4), Zhvillimi ekonomik i tokave shqiptare (shek. XVI - mesi i shek. XVIII), dhe Kreu II, Zhvillimi politik i tokave shqiptare. Kryengritjet e armatosura (shek. XVI mesi i shek. XVIII), jan hartuar nga prof. dr. Selami Pulaha dhe jan redaktuar nga prof. dr. Petrika Thngjilli. Zona e ifligut (Kreu I/3) sht shkruar nga prof. dr. Petrika Thngjilli. Kreu III, Ndryshimet n strukturn fetare t popullit shqiptar. Prhapja e fes islame (shek. XV-XIX), sht shkruar nga Ferit Duka. Kreu IV, Pashallqet e mdha shqiptare (1771-1831), sht hartuar nga dr. Stavri Nai dhe sht redaktuar nga prof. as. dr. Ferid Duka. Kreu V, Kultura dhe arsimi n shek. XVI-XVIII sht shkruar nga nj grup autorsh: Koha e prhapjes s fjalve shqip, shqiptar dhe Shqipri nga prof. Shaban Demiraj; Letrsia shqipe n shek. XVI-XVII dhe Letrsia shqipe gjat shek. XVIII nga prof. dr. Jorgo Bulo; Arsimi dhe kultura n qytetin e Voskopojs nga prof. Dhimitr Shuteriqi; Arkitektura n shek. XV-XVIII nga prof. dr. Gjerak Karaiskaj; Artet figurative n shek. XVI-XVIII nga Mustafa Arapi dhe Gazmend Muka. Pr hartimin e Kreut III t ksaj pjese sht pasur n konsiderat n mnyr t veant studimi i prof. dr. Muhamet Trnavs (Prishtin) Ndryshime n strukturn fetare n Kosov.

Kultura dhe Arsimin n shek. XVI-XVIII

Artet figurative n shek. XVI-XVIII. Piktura

Artet figurative ne shek. XVI-XVIII. Piktura

Në shek. XVI në fushën e arteve figurative vazhdoi të zotëronte në Shqipëri ikonografia, që shënoi atëherë kulmin e saj. Në këtë periudhë u realizuan mjaft vepra pikture t&eum

13 vite më parë | Lexo më shumë »
 • Arkitektura n shek. XV-XVIII

  Arkitektura ne shek. XV-XVIII

  Në shek. XV-XVIII, në territorin e Shqipërisë u zhvilluan gjini të ndryshme të arkitekturës, duke filluar që nga ndërtimet me karakter mbrojtës, ndërtimet shoqërore dhe ato të kultit is

  13 vite më parë | Lexo më shumë »
 • Arsimi dhe kultura n qytetin e Voskopojs

  Arsimi dhe kultura ne qytetin e Voskopojes

  Në shek. XVIII, një sërë qytetesh shqiptare, si Shkodra, Prizreni, Prishtina, Elbasani, Berati njohën një zhvillim kulturor të dukshëm për kohën e pushtimit osman, u pajisën me shkolla dhe me vep

  13 vite më parë | Lexo më shumë »

Reklamat

Pronat e Fundit


 • domain shqiperia

Video

Lajm dhe tema t nxehta

AKTUALITET

TEMA TË NXEHTA

KULTURA

Albforumi