Ermal Sela-Ekspozite me Instrumente Muzikor Tradicional

Ermal Sela – Ekspozite me Instrumente Muzikore Tradicionale.

Me rastin e Dites se Veres ne Parkun Natyror te Liqenit Artificial te Tiranes me Nismen e Bashkise Tirane u hap nje Ekspozite disaoreshe me nje pasuri Etnokulturore te trasheguar nga Te Paret Tone. Ne  ekspozite u prezantuan vegla muzikoe tradicionale frymore si  Pipeza, Zymare, Zymare me rreshiq, Gajde, Cyle Dyjare, Fyell i gjate (kaval i Gramshit), Fyeje te tjere druri dhe metalik nga gjitha trevat mbarekombetar. Cifteli, Dyzen, Tamerr, Sharki, Llahuta te vjetra me shume inters et. Nje vend te rendesishem kishin edhe per vlerat qe mbartin Instrunmente e vjeter: Lahuta Shqiptare.

Keto instrumente  (lahuta) terhoqi vemendjen e shume vizitorve nga vendi dhe te huaj qe ishin vizitor te kesaj ekspozite. Megjithse per kushtet jo te pershtatesme ne natyre, Ermali ishte treguar seleksionues duke mos ekspozuar edhe disa lahuta te mocme qe koha i ka vjeterua dhe agjente atmosferik mund ti demtonin.

Duhet pergezuar puna me passion per mbledhjen dhe studimin e kesaj pasurije tone Kombetare nga Ermali. Ekspozita shoqerohej dhe me nje katalog cilesor i ketyre instrumenteve.

Ermal Sela-Ekspozite me Instrumente Muzikor Tradicional

Ne te ardhmen shpresojme dhe urojme qe nje ekspozite me kete pasuri te organizohet ne kushte dhe parametra qe kerkojne keto relikte te pacmuara te Kultures tone. Pra: Kerkohet dhe shpresojme, se instuticionet Shteterore dhe Organizmat e mbrojtjes se Trashegimise tone, te ndihmojne qe kjo pasui te mos jete e mbyllur, por  te jete ne nje Ekspozim permanent te perhershem.

Ermal Sela-Ekspozite me Instrumente Muzikor Tradicional

Kjo duke pare edhe interesimin e shqiptareve kudo qe jane per pasurine e tyre, por dhe interesimin e te huajve qe te njihen me Pasurine tone Etnokulturore.

Ermal Sela-Ekspozite me Instrumente Muzikor Tradicional

Ekspozita terhoqi vemendjen e shume vizitoreve, dhe eshte pervoje e mire per te ardhmen, por jo cdo gje te ja leme nje personi te vetem sado i pasionuar dhe perkushtuar. Kjo veprimtari duhet te jete pergjegjesi per institucionet shteterore per kujtese dhe vleresim. Emali jep shembullin ne kete fushe, kjo shtron pyetjen per kedo qe te jape kontributine tij ne vleresimin ruajtjen dhe popullarizimin e trashegimise Kombetare te ruajtur nder shekuj.

Shenim nga Jaho Brahaj

Ermal Sela-Ekspozite me Instrumente Muzikor Tradicional