Aty ku i luteshim Zotit DIELL.

Nga: Flamur Bala

Kesha ( kisha ) e SHELLMEUT( SHULLMEUT ) ne Gjurre !

Mos keto themele jane te Forteses ( kalaja ) e GJURRES ,

Ndoshta TEMPULLI i SHULLMEUT !

Sot ne Meshter dhe Shellme, me profesor Allaman Cipi dhe mikun Tim Sali Lami ! Vizituan disa shtepi te kesaj lagjeje te Gjurres Epike e Heroike te Kremates, u ngjitem ne malin e Gjurres dhe pikerisht ne vendin ku dikur i Luteshim zotit Diell ose, kur ishim katolik gjendej kisha e Shellmeut ( Shullmeut ). Ne Shellme eshte mbajt Meshe ( fshati Meshter ), por ketu mund te kete rrenojen Fortesa ( kalaja e Gjurres ),

Nena e fisit Lifja mban ne dore njeren nga “shenjat” me domethenese te hekurit qe i bihej Kembanes Keshes Shellmeut, “thumbi i kumones ” ruajtur brez pas brezi.
Kesha ( kisha ) i ka sherbyer gjithe ” pellgut te Matit ” ,por se shumti Gjurres, Beli, Unjatese, Fullqetit si dhe Ketes !

Prefti ( prifti ) i keshes ( kishes ) Shellmeut mendohet te kete qene pinjolli Patriot Pjeter Ballazhi ( ndoshta prifti i fundit dhe shtojme se ne lagjen Shellme banon dhe sot fisi ” BALLAZHI ” .

Ne Shellme ( SHULLME )mbahej Meshe !?

Lagjja nje vend perrallor, me gjithe llojet e drureve frutore, dominojn Arrat e mbime ne Shkemb, Geshtenja pafund, Thana, Rrushi dhe dardhat e egra.

Kullat te vecanta, me dritare te vogla e dyer me Harqe me gur, shtuf jeshil, te gdhendura, me oxhaqet ne ODAT e miqet, ku jane te gdhendura ” shqiponja ” .

Tempulli i Diellit

Deri tani une nuk disponoj te dhena se kur u ngrit kjo kishe ,( kalaja e Gjurres ) , por mendoj te jete pernjiher me krijimin e Principates Arbrit. Mund te kete qene funksionale deri ne fillim te shekullit te 19 ,kjo meqe nga pleqte mbahet mend prefti i fundit ( keshat zakonisht mbylleshin kur mungonte prefti ) .

Deri tani jam i mendimit se Shellmiu, ( SHULLMEU ) mund te jete ” shen Mehilli ose shen Mikeli ” , por miku im Indrit Dervishi ,e lexon mbrapsht dhe pjesa fundore lexon ” Llesh ” ,ndoshta ka te drejte dhe Shellmeu = shen Llezhdrit (shen Aleksandri)!

Shullmeu patjeter qe mund te jete aty para se te jete shen Mehill apo shen Llezder, mund dhe duhet te kete qene TEMPULL ! Tempulli i Shullmeut ! Gjithcka eshte e mundur ne malin e ” Gure ra ” ,Gjurra !